Verbindende woorden

Stichting Kinderleven Opleidingscentrum gaat verder onder de naam: verbindende woorden
Opleiding en coaching voor professionals in het spreken van verbindingstaal binnen gezinnen, bij volwassenen en kinderen

Stichting Kinderleven is door mij opgericht in 2012. In mijn kinderpsychologenpraktijk: "De Opvoedpraktijk", ontdekte ik, samen met collega's van toen, dat wanhopige ouders en kinderen hulp zoeken voor problemen die vaak al veel eerder zijn begonnen. Soms al bij de geboorte of zelfs daarvoor. Vaak is het gedrag van een kind voor de ouders moeilijk te hanteren en zoeken ouders naar een verklaring of een diagnose. Kinderleven is opgericht om ouder-kind relaties te helpen herstellen, daar waar verbinding niet vanzelfsprekend ontstaat.

Van daaruit is het ééngespreksmodel om de adoptie te bevorderen ontwikkeld: in één gesprek met ouders en kind trachten de verbinding te herstellen, de liefde weer op gang te brengen tussen hen. Als kinderen wat ouder worden is één gesprek niet meer voldoende. Daarvoor is het vijfstappenmodel ontwikkeld. ' In mijn boek: Eerste hulp bij hechting worden deze modellen uitgebreid beschreven. Van 2012 tot en met 2021 heeft Kinderleven ver over de duizend ouders en jonge kinderen effectief kunnen helpen binnen het Kinderleven Behandelcentrum.

Met name de samenwerking met JGZ was een groot succes. In de provincie Limburg werden àlle jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen bijgeschoold in het thema hechtingen het belang ervan voor de ouder-kind relatie. Steeds meer werd ook duidelijk dat de werkwijze overgedragen moest worden aan jeugdhulpverleners. Kinderleven Kenniscentrum, later Opleidingscentrum, schoolde ook in de rest van Nederland professionals hierin. In totaal zijn er circa 1000 hulpverleners getraind om verbindende taal te spreken met het jonge kind en de ouders/verzorgers.

In 2021 heb ik Stichting Kinderleven overgedragen en mijn taken als directeur neergelegd.

Ik zet mijn werk voort in een bescheiden omvang en blijf enthousiaste jeugdhulpverleners ondersteunen vanuit mijn nieuwe praktijk: verbindende woorden: Paulien Kuipers. Al mijn ervaringen en inzichten draag ik graag over aan andere professionals. Vanuit de ervaringen met hun cliënten en het delen van werkervaringen, kunnen na een cursus professionals de nieuwe aanpak in hun werk toepassen en verder ontwikkelen.
Op veel beroepsopleidingen tot professional in de JGZ/GGZ ontbreekt helaas de intensieve taalles: 'over hoe je iets moet of kunt zeggen'. Er wordt onderwezen over stoornissen, afwijkingen, probleemgedrag van kinderen, diagnostiek, testmateriaal en interventies, maar dit zou aangevuld mogen worden met kennis over woorden, taal. Want dat is immers het belangrijkste hulpverleningsmiddel. Voor veel hulpverleners zijn lessen over de kracht van taal en woorden, of over de invloed van woorden op een ander, geen overbodige luxe. Hoe gebruik je woorden om ouders en kinderen te helpen met elkaar in verbinding te komen? Verbindende woorden: in onze overbelaste maatschappij steeds meer van onschatbaar belang!

Als adviseur in de jeugdzorg worden al mijn bezigheden (lezingen, cursussen, coaching, behandelingen) via de website www.paulienkuipers.nl georganiseerd.

Hartelijke groet,

Paulien Kuipers